Знак «Переможець соціалістичного змагання»
 
Медаль «Переможець соціалістичного змагання 1973 року»
Медаль «Переможець соціалістичного змагання 1976 року»

«Переможець соціалістичного змагання» — єдиний загальносоюзний знак, відомча і профспілкова винагорода СРСР, що вручалася переможцям соціалістичного змагання в 1973—1980 роках.  

Заснування

Єдині загальносоюзні знаки «Переможець соціалістичного змагання» засновувалися спільними постановами ЦК Комуністичної партії Радянського Союзу, Ради міністрів СРСР, Всесоюзної центральної ради професійних Союзів і ЦК Всесоюзного ленінського комуністичного союзу молоді.

Положення про єдині загальносоюзні знаки «Переможець соціалістичного змагання» затверджувалися постановами Президії ВЦСПС.

Знак «Переможець соцзмагання» 1973 роки:    

* заснований Постановою ЦК КПРС, Радміну СРСР, ВЦСПС, ЦК ВЛКСМ від 5 січня 1973 року № 15;   

* положення про єдиний загальносоюзний знак «Переможець соціалістичного змагання 1973 роки» затверджено Постановою Президії ВЦСПС від 30 травня 1973 року.

Знак «Переможець соцзмагання» 1974 роки:    

* заснований Постановою ЦК КПРС, Радміну СРСР, ВЦСПС, ЦК ВЛКСМ від 7 січня 1974 року № 18;   

* положення про єдиний загальносоюзний знак «Переможець соціалістичного змагання 1974 роки» затверджено Постановою Президії ВЦСПС від 27 лютого 1974 року.

Знак «Переможець соцзмагання» 1975 років:    

* заснований Постановою ЦК КПРС, Радміну СРСР, ВЦСПС, ЦК ВЛКСМ від 9 січня 1975 року № 32;   

* положення про єдиний загальносоюзний знак «Переможець соціалістичного змагання 1975 роки» затверджено Постановою Президії ВЦСПС від 7 березня 1975 року

Знак «Переможець соцзмагання» 1976 років:    

* заснований Постановою ЦК КПРС, Радміну СРСР, ВЦСПС, ЦК ВЛКСМ від 21 січня 1976 року № 49;   

* положення про єдиний загальносоюзний знак «Переможець соціалістичного змагання 1976 років» затверджено Постановою Президії ВЦСПС від 11 червня 1976 року.

Знак «Переможець соцзмагання» 1977—1980 років:    

* заснований Постановою ЦК КПРС, Радміну СРСР, ВЦСПС, ЦК ВЛКСМ від 30 грудня 1976 року № 1081;   

* положення про єдиний загальносоюзний знак «Переможець соціалістичного змагання 1977 років і подальших років десятої п'ятирічки» затверджено Постановою Президії ВЦСПС від 8 квітня 1977 року.

Нагородження

Знайомий «Переможець соціалістичного змагання» (1973—1980 років) нагороджувалися:    

* кращі робітники, колгоспники, керівні і інженерно-технічні працівники, службовці, майстри, співробітники науково-дослідних, проектно-конструкторських і інших організацій, що добилися найбільш високих трудових показників у Всесоюзному соціалістичному змаганні за виконання і перевиконання державного плану 19ХХ року;   

* працівники підприємств і організацій районного, обласного, крайового підпорядкування, радгоспів і колгоспів.

Нагородження єдиним загальносоюзним знаком «Переможець соціалістичного змагання» вироблялося серед:    

* працівників підприємств і організацій союзного підпорядкування — по спільному вирішенню міністерства (відомства) СРСР і ЦК профспілки;   

* працівників підприємств і організацій союзно-республіканського і республіканського підпорядкування — по спільному вирішенню міністерства (відомства) союзної республіки і республіканського комітету профспілки або ради профспілок, де республіканського галузевого комітету немає (по РРФСР — міністерства (відомства) РРФСР і ЦК профспілки);   

* працівників підприємств і організацій районного, обласного, крайового підпорядкування, радгоспів і колгоспів — по спільному вирішенню обл(край) виконкому і обласної, крайової ради профспілок.

Нагородженому разом із знаком вручалося посвідчення встановленого зразка ВЦСПС. У трудовій книжці осіб, які нагороджувалися знаком «Переможець соціалістичного змагання року», робився відповідний запис.  

Знаки «Переможець соцзмагання» 1973—1980 років входять в перелік відомчих відзнак в праці, що дають право на те, що надало звання «Ветеран праці».

Опис

Знаки «Переможець соціалістичного змагання» 1973—1975 років виготовлені з алюмінію, виконані у вигляді шестерінки з розгорнутим прапором в центрі і окантовкою з лаврового листя. На прапорі написано «переможець соцзмагання», під прапором розміщені колоси пшениці і серп і молот, над прапором вказаний рік (1973—1975). Знак підвішувався до колодки у формі банта із зіркою в центрі. Кріпився знак до одягу за допомогою шпильки.

У 1976 році дизайн загальносоюзного знаку «Переможець соцзмагання» змінився, зберігши загальну стилістику. Знак «Переможець соцзмагання» виконаний у формі шестерінки, в центрі якої розгорнутий прапор. На прапорі написано «Переможець соцзмагання», під прапором на синьому фоні вказаний рік вручення знаку. Знак підвішується до прямокутної колодки. До одягу кріпиться за допомогою шпильки.

Використання   матеріалів сайту допускається тільки з ссилкою на сайт.  Сторінку поновлено 9 січня 2019 року
Сайт створено 10 квітня 2006 року. Василь Стеценко Шпола, Україна 2006-2019