Медаль "Заслуженим на полі Слави" 3 ступінь тип 2
 
Медаль "Заслуженим на полі Слави" заснована розпорядженням Головного командування 1-го Польського корпусу в СРСР від 6 листопада 1943 р. і Декретом Польського комітету національного звільнення від 22 грудня 1944 р. Цим же Указом засновано Положення про медалі і її опис.
Згідно з Положенням, медаллю нагороджуються військовослужбовці рядового, сержантського і офіцерського складу Народного Війська Польського "...які у боротьбі з ворогами батьківщини своїми умілими, ініціативними і сміливими діями, зв'язаними з ризиком для життя, сприяли успіху бойових дій на фронті".
Медаль "Заслуженим на полі Слави" має три ступеня: золота, срібна і бронзова медаль. Вищим ступенем є золота медаль.
Нагородження в кожному класі могло робитися повторно за знову здійснений подвиг до чотирьох разів. При повторному нагородженні медаллю одного і тогож ступеня на стрічку медалі кріпився металевий поясочок. Поясочок має вигляд гладкої матової пластинки з полірованими краями і тисненням посередині у вигляді дубового листя. Залежно від ступеня медалі, поясочок виготовлявся із золота, срібла або бронзи.
Медаль "Заслуженим на полі Слави" мала досить високий ранг і нагородження нею вважалося дуже почесним. Слід зазначити, що заслужити золоту медаль "Заслуженим на полі Слави" було украй складно. Для цього необхідно було: в повітряному бою збити два ворожі літаки; разом з екіпажем танка, знищити не менше трьох танків або трьох пушок супротивника; з особистої зброї (карабіна або рушниці) знищити до 100(!) солдатів і офіцерів супротивника.
Згідно з Положенням про медаль від 22 грудня 1944 року нагородження робилося:
- золотою медаллю: за видатні заслуги, мужність і героїзм, проявлені безпосередньо на полі бою, з ризиком для життя;
- срібною медаллю: за зразкове виконання бойового завдання командування, сприяючого успішному проведенню бойової операції;
- бронзовою медаллю: за сміливі ініціативні дії у бою, в результаті яких досягнутий успіх і нанесений ущерб ворогові.
Перше нагородження медаллю "Заслуженим на полі Слави" відбулося 6 листопада 1943 р. Першими нагородженими стали 185 солдатів і офіцерів 1-ої Польської піхотної дивізії ім. Т. Костюшко, що відрізнилися у боях під с.Ленино 12-13 жовтня 1943 року. Золотою медаллю було нагороджено 8 чоловік, срібною - 65 чоловік і бронзовою - 112.
Всього зроблено нагороджень:
- золотою медаллю - 38;
- срібною медаллю - 35741;
- бронзовою медаллю - 75699.
Існує два варіанти медалі "Заслуженими на полі Слави".
Опис першого варіанту затверджений розпорядженням Головного командування 1-го Польського корпусу в СРСР від 6 листопада 1943 року, опис другого варіанту затверджено Декретом Польського комітету національного звільнення від 22 грудня 1944 року.
До 1946 року нагородження робилося медалями двох варіантів.
У перші післявоєнні роки в Положення про медаль було внесено доповнення, згідно з яким цією медаллю могли бути нагороджені воїни Корпусу внутрішньої безпеки "...за заслуги по забезпеченню спокою і правопорядку усередині країни".
Нагородження золотою медаллю "Заслуженим на полі Слави" було припинено в 1945 році, срібною і бронзовою - в 1992 році.
Медаль "Заслуженим на полі Слави" кругла діаметром 40 мм.
На лицьовій стороні медалі поміщене зображення військового ордену Виртути Мілітарі на фоні схрещених Державних прапорів Польщі і СРСР - символу братерства по зброї двох країн. Зображення орла в центрі орденського знаку з короною над головою. На зворотній стороні медалі в центральній її частині в прямокутній рамці, обрамленій вінком їз лаврових гілок, поміщений напис в шість рядків: "ZASLUZONYM / NA POLU / CHWALY / 12-13.X / 1943 / LENINO".
Розміри рамки, в яку поміщений напис, 24 х 20 мм. Усі написи і зображення на медалі опуклі.
З обох боків медаль обрамлена вузьким бортом.
Другий варіант медалі "Заслуженим на полі Слави" аналогічний першому, з тією лише різницею, що :
- на лицьовій стороні медалі відсутнє зображення Державних прапорів і орел, зображений в центрі військового ордену "Виртути мілітарі", без корони;
- на зворотній стороні медалі в рамці карбує напис в чотири рядки: "ZASLUZONYM / NA POLU / CHWALY / 1944".
Перший варіант медалей "Заслуженим на полі Слави" виготовлявся із золота, срібла і томпаку золотистого кольору. Медалі карбували на Московському монетному дворі.
Другий варіант медалей виготовлявся з жовтого металу (із золоченням або срібленням перших двох ступенів) і з бронзи.
У верхній частині медалі є вушко з кільцем, за допомогою якого медаль з'єднується із стрічкою.
Стрічка медалі "Заслуженим на полі Слави" шовкова муарова чорного кольору з двома подовжніми смугами синього кольору з боків. Ширина стрічки 42 мм, ширина смуг 10 мм.
Медаль "Заслуженим на полі Слави" носиться на лівій стороні грудей в наступній послідовності: золота - після Хреста Хоробрих, срібна - після срібного хреста Заслуги, бронзова - після бронзового хреста Заслуги.
Використання   матеріалів сайту допускається тільки з ссилкою на сайт.  Сторінку поновлено 27 березня 2017 року
Сайт створено 10 квітня 2006 року. Василь Стеценко Шпола, Україна 2006-2017